söndag 22 januari 2012

Såhär i vintertid får vattnet ett annat djup. Mörkt. Nästan hotfullt.

15 kommentarer:

elsamarianne sa...

Bilden är så vacker, jag älskar såna mystiska naturbilder.
kram elsamarianne

Hans sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hans sa...

meh! som vi brukar säga här när nånting bråkar. Hoppas de fixar ditt batterihandtag eller att du får ett nytt.
Angående objektiv som fokuserar fel har jag för mig att också Canon har en lösning som går ut på det att du i kameran kan justera mindre fokuseringsfel objektivvis genom att "provskjuta" och korrigera med + eller - tills reultatet blir bra och sen spara resultatet i kamerans databas.
Hasse

Kamomilla sa...

Jo det finns det Hasse- korrigerade till + 5 (!)Och kameran ska komma ihåg inställningen för just detta objektiv- men det funkar bara på 1-2m .Vid längre avstånd vet objektivet inte vad jag vill utan fokuserar oftast på bakrunden. Svågern som också är fotograf, har samma objektiv- med exakt samma problem..

hanna sa...

Helt underbar bild..om man int tittar så noga kunde den bra vara från typ 50 talet eller äldre :-)

hanna sa...

Oj..då..det blev lite fel..kommenterade till hästfotot. Nog för att det här också är jättefint :-) Är nog en sån rådigoggare ;-)

Hans sa...

Okej, trodde jag skrivit denna kommentar under det andra inlägget och nu skrev jag in den igen dit när jag inte hittade den :)

Detdär objektivet tyx ha en förmåga att bära sig åt just sådär för Canon- ägare har jag sett på vissa diskussionstrådar. Nog för Nikonister också men i mindre utsträckning. Det har kanske inte så mycket att göra med att det fokuserar fel utan att det har låg kontrast vid full glugg (gluggen är ju vidöppen under fokusering)och längre avstånd och det råddar bort AF-systemet.

Kamomilla sa...

Du har säkert rätt- Nu ska jag föra in min kamera till samma ställe- så får de kalibrera och sen får vi väl se...

Hans sa...

Jag har forskat vidare eftersom det verkar vara lite problem med denhär linsen för många, problemet verkar vara det att skärpeplanet flyttar sig när man bländar ner, d.v.s. när du fotar med full glugg f 1.4 får du önskat resultat men om du väljer en mindre glugg blir det problem.
Kameran mäter ju avståndet vid full glugg men när du fyrar av bländar ju linsen ner till förinställd glugg och då skuttar skärpeplanet iväg nån annanstans.
Det kan du kanske bekräfta genom att fokusera manuellt i Live-View och sedan trycka in skärpedjupskontrollen så att linsen bländar ner. Om det som var skarpt med full glugg blir suddigare då är det just dethär som är problemet.

Kamomilla sa...

Det ska jag kolla hasse. Imorgon får jag tillbaks min baby.

Kamomilla sa...

Halloj Hasse, vet inte om du läser här, men problemet verkar vara omvänt. Ju större glugg jag har, desto värre blir det. Vilket är skitstörande eftersom jag köpt linsen just för att kunna köra med ljusstyrkan.

Närbilder klarar den, men går jag längre bort blir det problem. Funderar allvarligt på att byta bort gluggen.

Hans sa...

Då är det nog mera detdär första problemet jag relaterade till.
Det är nu en gång för alla så att AF-system inte är ofelbara och det skiljer en del mellan fabrikaten vilka situationer de klarar av.
Det är nu kanske så att din kamera i kombination med just denhär linsen inte riktigt kommer överens fastän både lins och kamera inte har nåt fel.
Det har säkert nåt med kontrasten att göra eftersom ju alla AF-system är kontrastbaserade, d.v.s. konstrastskillnaden mellan detaljer i fokus är mycket större än för detaljer utanför fokus och om inte Af-systemet hittar en tillräckligt stor kontrastskillnad på ett litet område så sågar det bara av och an eller fastnar på nåt annat utanför fokus.
Speciellt problematiskt blir det om ljuset till råga på allt är dåligt.
Om man vill dra nytta av en dylik lins så måste man kanske finna sig i att fokusera manuellt med LiveView och sedan skjuta. Jag brukar få göra det med vår Tamron 90 mm 2.8 när jag fotar makro.
Man måste bara låta sensorn svalna en stund efter LiveWiev så man inte får Hot Pixlar i bilden men det lär inte vara så stort problem med Canons egna sensorer.

Kamomilla sa...

Det blir rätt så bökigt det, om man är på en porträttfotografering och står och mixtrar. Fort ska det ju gå, ett ögonblick är hastigt förbi- speciellt i barnfoto. Och svårt att se genast om det lyckas, då man inte i det skedet kan fota rakt in på lightroom och se resultatet.

Men no problem- besökte Rajala igår och bytte ut eländet mot Canons 50mm 1,4. Samma pris. Klart jag förlorade en aning på det, , speciellt eftersom jag måste köpa ett motljusskydd också (de kommer på köpet vid Sigmaköp eller Canons L-serie men inte annars) Men hey, jag förlorar MYCKET mer om jag förlorar en betalande kund, som dessutom sprider sin negativa erfarenhet åt andra...Så jag räknar att det lönar sig i längden.

Tyvärr hade de inte linsen i butiken så jag får vänta ett par dagar innan jag får testa!

Tack hasse för ditt engageman. Du har säkert rätt i att de där två inte bara ville tala samma språk. Min svåger sade sig haft exakt samma problem (samma kamera- samma lins)

Fast han har större problem just nu. Huset tänkte brinna när hans akku exploderade när den var på laddning. Men så var det inte heller en Canons egen, utan en Lenmar.

Hans sa...

OK, det var väl nog det bästa för om du kör med Canons egen lins och Canon hus kan ju inte Canons service börja två sina händer om det fortfarande krånglar.
Det är ju ett problem med att köra sk. tredjeparts linser eller annan utrustning att det i det finstilta i garanti och serviceavtalen står att de inte behöver ta sig an problem som orsakas av utrustning tillverkad av tredje part vilket betyder att det fastän det skulle vara kamerans fel så behöver de inte göra nåt om det sitter en lins från sigma eller tamron eller en blixt från nissin på kameran när det börjar krångla :(
Ingela visade mig förödelsen din svåger råkade ut för, vi har också ett par extra tredjepartsakkur åt våra kameror men ännu har det inte hänt nåt... ta i trä...
Måste kanske lägga akku + laddare i en stor kastrull med locket på och lägga en tegelsten på locket när det skall till att laddas batterier :)

Kamomilla sa...

Det kan vara bra det!! Och så säkra det att man är hemma medan man laddar!

Jag kör med Canons egna grejer i alla väder, händanefter. När det gäller allt.